Cum să supravieţuieşti în Capitală?

1794800_697113383672594_233701724_n

Chirtoacă-i de jină!

Cu toţii ne dorim o viaţă mai bună, departe de glodul din sate, uliţe fără lumină şi veceu în fundul grădinei. Dar, mulţi uită că de câţiva ani încoace satele s-au modernizat, acum majoritatea familiilor au canalizare, baie, veceu în case, ogrăzi asfaltate şi nu numai. Totuşi, fug toţi în Capitală, ca dracu de tămâie. Principalul motiv sunt locurile de muncă, pe care aceştia nu le au în sate.

Problema e alta, nu faptul că nu au condiţii în sate şi vin toţi la Chişinău. Problema e că unde mai încap atâţia oameni în „satul ” acesta mare. Ai impresia că e o pungă elastică în care tot bagi şi bagi, ea se întinde şi nu se mai sparge. Pe mine altceva mă deranjează. Nu că ei vin aici pentru a-şi face studiile (studenţii) sau pentru a munci, ci faptul că din amestecul acesta de culturi şi generaţii se face un aluat stricat.

chisinaul plin de viermi2

M-am cam dus departe de ceea ce cu adevărat mă sufocă. Problema mea e transportul public. Dar pentru că orice are un început, am vrut să încep şi eu cu ceva (tautologie). Păreri despre reforma transportului urban sunt mii şi mii. Dar a mea e confuză. Pe deoparte înţeleg că microbuzele nu sunt tocmai cea mai bună variantă de transport public, pe de altă parte înţeleg că fără ele, oraşul s-a transformat într-o catastrofă. Eu sunt cea care circulă şi cu troleibuzul (în fiecare dimineaţă până la universitate), ba chiar am şi abonament, fără el mă pierd, dar sunt şi cea care merg şi cu microbuzele, mai ales seara când vin de la serviciu (obosită rău). Să le scoată de pe rută, e imposibil, pentru că chiar dacă municipalitatea se bate cu pumnul în piept că troleibuzele şi autobuzele fac faţă fluxului de oameni, asta e doar foaie la ureche. În orele de vârf stai şi te uiţi la fundul troleibuzului, care tocmai a plecat, după alte trei, pline cu chişinăuieni. Şi tu stai şi îţi strici buna dispoziţie chiar de la ora 7:30. Cum să-ţi mai meargă bine în restul zilei. Vorbesc acum din propria experienţă. Pe bulevardul Moscovei, strada Kiev şi aşa mai departe, trece doar troleibuzul 10 ( specific: care merge până la USM). Începând cu strada Studenţilor şi până ajunge la staţia mea, Kiev, sunt 5 staţii. Aşa că până ajunge la mine, uşile nu se mai deschid. Dacă înainte pe acelaşi traseu circulau microbuzele, 110, 116, 127 (astea sunt acelea care ajung la USM), acum şuieră vântul pe stradă. Ei bine, recunosc că nu mai sunt ambuteiajele de altă dată, dar totuşi, pe acolo circulă fiecare om care are maşină…oare ele nu formează cozi la semafoare?

Cel mai tare m-am enervat săptămâna aceasta, când am fost nevoita să stau 20 de minute ca să vină troleibuzul 22, care se presupune că vine din 3 în 3 minute. Traseul lui e exagerat de mare, de aceea şi este întotdeauna plin foarte plin. Imaginaţi-vă…nu a venit 20 de minute, eu stau la UNIC la staţie, acolo minimum 20 de oameni îl aşteaptă şi el vine supermegaextra plin. Nu a coborât nimeni, în schimb m-am băgat eu în uşă, fără să mă mai gândesc că ea nu se închide. Trebuie să ajung unde m-am pornit.

img_329642_thumbs_600x440_97330

Alt caz…ieri, cu iubitul meu troleibuz 10. Nu era oră de vârf, se presupune că la ora 11 oamenii sunt, care la serviciu, care la lecţii. Ei de unde…la a doua staţie vine troleibuzul plin. Cu chiu cu vai am urcat şi eu în el. Bine că nu am avut rucsac în spate, altfel avea să păţesc ca o domnişoară, care ea a urcat, da rucsacul nu :D. Până a ajuns troleibuzul la staţia 5, de unde merg eu de obicei, oamenii doar priveau trişti, iar unii chiar filmau, în moment ce se amuzau. Era filmul LOST sezonul 8.

După episoadele în care am reuşit să scap cu viaţă, stau şi mă gândesc. Oare e bine să rămânem fără microbuze, acum când avem o aşa criză de alt tip de transport?

Staţi că mi-a mai venit o idee. De ce mai sunt eu revoltată. Motivul pentru care traseele rutelor din Capitală a fost modificat e pentru că pe străzile centrale se formau ambuteiaje din cauza lor, aşa că ele acum circulă undeva pe nişte uliţe, care cândva aveau doar sens unic, iar acum deja poţi circula pe două benzi, încolo şi-napoi. Adică, acolo nu se formează ambuteiaje, străzile sunt libere, şoferii nu sunt foc şi pară. Totul este în linişte şi pace. Aleluia!

foto-1-of-1

Am spus ce am avut de spus. Fie că sunteţi de acord cu mine, fie că nu, e problema voastră. Eu mi-am spus oful, de parcă am dat o datorie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: